Je bekijkt nu Liefde als besluit
Katja Poelwijk

Liefde als besluit

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Everyday life

Het is inmiddels twee weken geleden dat er een baksteen door het raam van mijn woonkamer vloog. Ik zit nu heerlijk in mijn kleine blauwe caravannetje. Regen tikt op het dak en mijn hondje Pip ligt lekker te slapen. Dit is, naast mijn Villa Kakelbont, een heerlijke plek om te zijn. Ik voel me veilig en ontspannen. Tijd om de balans op te maken.

Weet ik zeker dat de baksteen in verband stond met de regenboogvlag die ik eerder die dag ophing? Nee, ik weet dat niet zeker. De dader heeft geen briefje achtergelaten en ik heb ook niet gezien wie het heeft gedaan. Mijn gevoel zegt echter dat dit geen toevallige steen was.

Was het één persoon, of een groepje? Ik weet het niet. Het raam is voor nu voorzien van een noodoplossing. Waarschijnlijk duurt het nog een week of twee voordat er een permanente oplossing is.

De statistieken

De afgelopen twee weken is er veel gezegd en geschreven over de baksteen. Het delen van dit verhaal, bracht mij uiteindelijk op het stadhuis van Zoetermeer. Ik had daar een fijn gesprek met de wethouder en de voorzichter van COC Haaglanden. Tijdens dit gesprek hoorde ik voor het eerst waarom aangifte doen altijd zin heeft en hoe belangrijk het daarbij is, dat je op de juiste grond aangifte doet. Ik zal dat uitleggen.

Ik was in de veronderstelling dat ik vooral aangifte deed in het belang van de woningbouwvereniging. Zij zijn eigenaar van de woning en het is dus ook hun raam. De aangifte werd gedaan als “vernieling overige objecten”. De aangifte kan echter beter gedaan worden als “discriminatie”. Op die manier komt de aangifte op de juiste manier in de statistieken en kan je als gemeente dus veel beter peilen hoe het in jouw gemeente gesteld is met de acceptatie van de LHBTIQA+ gemeenschap.

Dat wist ik helemaal niet van jou

Ik heb zelf dit verhaal uiteraard ook veel gedeeld in mijn omgeving. Het is niet niets en ik voelde een duidelijke behoefte het van mij af te praten. Mijn privéomgeving is heel goed op de hoogte van mijn geaardheid, maar nu deelde ik het ook in mijn werkomgeving. De reacties waren lief, maar soms ook opvallend.

Huh? Dat wist ik helemaal niet van jou? Dat heb je nooit verteld? Dat had ik niet achter jou gezocht? Ik heb dat nooit aan jou gezien?

Zomaar een greep uit de, ongetwijfeld goed bedoelde, reacties. Ik heb daar veel over nagedacht deze dagen. Want is het eigenlijk niet raar dat anders geaard zijn dan hetero, blijkbaar iets is dat mensen denken te kunnen of moeten zien? Of iets dat je moet benoemen? Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand zich aan mij heeft voorgesteld met: Hi, ik ben die en die en ik ben hetero. Dus waar komt het idee vandaan dat ik dat wel, misschien zijdelings, zou moeten benoemen? Ik vind het raar.

Het is niet besmettelijk

Ik hoop oprecht dat we dat allemaal een keer gaan loslaten. Mijn geaardheid, of die van wie dan ook, is niet besmettelijk. Je krijgt geen “gay” van een vlag, of van het respecteren van mensen die zich anders identificeren dan jij. Wat wel besmettelijk is, is haat. Als je dit leest en je voelt bij jezelf die afkeer of haat jegens deze gemeenschap, stel jezelf dan eens heel eerlijk de vraag: waarom voel ik dat? Is het misschien omdat jouw godsdienst jou dit heeft aangeleerd? Of ben je ergens bang voor? Ben je misschien bang dat jou iets afgenomen wordt? Vind je de verdeling van de aandacht niet eerlijk? Voel je je op een manier geïntimideerd?

Als je voor jezelf het antwoord weet op deze vragen, ga dan gewoon eens in gesprek met iemand die anders geaard is dan jij. Bespreek jouw ideeën en  misschien vooroordelen. Praat met de mens achter de geaardheid. En je zal zien… mensen zijn heel veel dingen meer dan een geaardheid. Ze zijn misschien wel heel lief en slim en beschikken naar alle waarschijnlijkheid over veel interessantere eigenschappen dan alleen hun voorkeur voor een man of vrouw.

Liefde als besluit

Gelukkig is het tegenovergestelde ook echt waar. Ook liefde is besmettelijk. Ik heb dat de afgelopen dagen gevoeld. Zoveel liefde online en in mijn omgeving. Zelfs van mijn doorgaans mopperende buurman. Ik sluit hiermee dit verhaal af. Dat raam wordt vervangen. Mijn kinderen en ik zullen ons weer veilig voelen in Villa Kakelbont. Ik weiger absoluut om boos en bang te blijven. Ik kies voor liefde. Nu en altijd. En als mensen vragen naar mijn geaardheid, dan kies ik voor een ander woord. Een woord dat zoveel betekent als geen schade aanrichtend, niet gevaarlijk of met een goed karakter.

Hoi, ik ben Tess. En ik ben goedaardig.

Liefs!

Dan nog even dit:

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat, hier of via social media.

Heb je met mij gewerkt en wil je graag een testimonial schrijven voor op mijn website? Dit kan via het contactformulier.

Kan ik je ergens bij helpen? Laat een bericht achter of boek een 1:1 gesprek met mij.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Wendy

  Wat een liefdevol besluit voor deze hardvochtige daad. Fijn dat je iets deelde over de gronden van aangifte ook, leer ik van.

  en, goedaardig ben je zeker.
  Ik waardeer je hele pakket, inclusief je regenboogachtige veelkleurigheid ❤️🧡💛💚💙💜🤎🤍🖤

  alle liefs,
  Wen

  1. Tess

   Niets dan liefde voor jou!

Geef een reactie